Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

19e-eeuwse ‘TomTom’ zoekt zijn weg

15 april 2011

De 19e-eeuwse schilder Jan Bedijs Tom (1813-1894), leerling van Andreas Schelfhout, is één van de beste veeschilders van de Hollandse Romantiek. De Nederlandse kunsthandel Simonis & Buunk heeft twee veeschilderijen van Tom in de verkoop die op hetzelfde formaat en met dezelfde kleurstelling geschilderd zijn: zogenaamde ‘pendanten’. Het gaat om de panelen Grazende koeien en Schapen en bok in de wei. Het paar van Tom, ofwel ‘TomTom’, zoekt in de 21e eeuw zijn weg naar een nieuwe eigenaar.

Hollandse Romantiek

De bloeitijd van de Romantiek ligt in de eerste helft van de 19e eeuw. De romantische levenshouding, waarin gevoel, verlangen en fantasie een grote rol spelen, was een reactie op het rationalistische denken van de 18e-eeuwse Verlichting. De romantische hang naar een geïdealiseerd verleden en de verheerlijking van de grootsheid van de natuur manifesteerden zich zowel op politiek en maatschappelijk gebied als in de muziek, literatuur en schilderkunst. De Hollandse romantische schilderkunst wordt gekenmerkt door een teruggrijpen op de kunst van de 17e eeuw en op, zoals eens omschreven is, ‘het kleine geluk en het kleine leed’ en de schoonheid van het alledaagse. Dit resulteert in een grote variëteit aan landschappen, marines, stadsgezichten, vee- en genrestukken van meesters uit de familie Koekkoek (met B.C. Koekkoek als de beroemdste), Arnoldus Bloemers, Cornelis Springer, Andreas Schelfhout, Wouterus Verschuur, Charles Leickert, enz.

Romantiek in de Hermitage

Onlangs nog maakte het Russische kunstminnende publiek kennis met de Hollandse romantische schilderkunst. Eind 2010 werd de Jef Rademaker’s Collection getoond in vijf zalen van het Winterpaleis van de Hermitage in Sint-Petersburg op de expositie Through the romanticist’s eyes. Eén van de topstukken van deze tentoonstelling was Bedrijvigheid aan de winterse bosrand van J.B. Klombeck en E.J. Verboeckhoven, afkomstig uit de collectie van Simonis & Buunk.

Een keur aan kunst

Simonis & Buunk is gevestigd in Ede, Midden-Nederland. De gevarieerde collectie omvat ruim 2500 schilderijen en aquarellen van Hollandse meesters uit de 19e en 20e eeuw, die worden gepresenteerd in drie ruime panden in de Notaris Fischerstraat. Binnen de collectie 19e eeuw ligt de nadruk op de Romantiek en het Impressionisme van de Haagse en Amsterdamse School. De 20e eeuw is vertegenwoordigd met werk van onder anderen neo-impressionisten, luministen, klassiek-modernen, expressionisten, realisten en naoorlogse abstracten. Een verzameling beelden, opgesteld in de beeldentuin en in de drie galeries, vult de schilderijencollectie aan.

Afbeeldingen