Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Isaac Ouwater kunstwerk • schilderij • te koop Gezicht op de Grote Houtpoort in Haarlem (pendant)

Isaac Ouwater

Gezicht op de Grote Houtpoort in Haarlem (pendant)
olieverf op paneel 13,8 x 19,6 cm, gesigneerd rechtsonder met monogram en (prijs is per pendant, verkoop alleen tezamen)

Dit schilderij is te koop.

Prijs: € 27.500

 vraag / reactie
  Tags:

  #Isaac Ouwater #schilderijen #18e eeuw #Haarlem #poort #stadsgezicht 
  Herkomst: coll. G. Trollope & Sons, Londen; veiling Sotheby's, Mount Juliet, Thomastown, Ierland, 20-21 okt. 1987, lotnr. 77 (met afb.); Dickinson Fine Art Dealers, Londen, inv.nr. X11788; part. bezit Verenigde Staten.

  Isaac Ouwater werd geboren in Amsterdam, de stad waar hij in 1793 ook is overleden. Zijn uiterst gedetailleerde en in een helder licht badende stadsgezichten waren in zijn tijd zeer geliefd. De schilder zetten ermee de traditie van zijn 17e-eeuwse Hollandse voorgangers als Gerrit Berckheyde en Jan van der Heyden voort. Veel van het werk van Ouwater is topografisch accuraat en toont de bebouwing van Utrecht, Haarlem, Den Haag, Hoorn en Amsterdam. In 1824 werd de poort afgebroken. In verband met de Nijverheidstentoonstelling van 1825 moest de ingang tot de stad Haarlem verbreed worden. Om deze reden, en ook omdat men minder bevreesd was voor oorlog, werd er besloten om de stadspoorten en wallen van Haarlem te slopen, naar een plan van Jan David Zocher jr. De Grote Houtpoort was de eerste Haarlemse poort die werd afgebroken. In totaal waren er 12 stadspoorten rond Haarlem. Alleen de Amsterdamse Poort bestaat nog.


  Isaac Ouwater | Boerenerf, olieverf op paneel, 42,8 x 60,2 cm, gesigneerd r.o. I OW

  Isaac Ouwater

  schilderij • te koop

  Boerenerf

  Isaac Ouwater | Gezicht op de Amsterdamse Poort in Haarlem (pendant), olieverf op paneel, 13,8 x 19,6 cm, (prijs is per pendant, verkoop alleen tezamen)

  Isaac Ouwater

  schilderij • te koop

  Gezicht op de Amsterdamse Poort in Haarlem (pendant)


  Het hele jaar open

  Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak