Zoek op kunstenaar
Sluit

’t Is Koekkoek wat de klok slaat

Met 16 schilders uit 4 generaties is de familie Koekkoek de grootste schildersfamilie ter wereld. Deze zomer logeren enkele van onze mooiste Koekkoeks in drie musea, aangevuld met bruiklenen van het tot 2024 gesloten Museum B.C. Koekkoek-Haus.

Dat raadt je de Koekkoek

Museum Flehite besteedt deze zomer aandacht aan de hele familie Koekkoek. Via hun schilderijen leer je de 16 schilders uit 4 generaties Koekkoek kennen. Het kabinet opent met een topstuk van de Amersfoortse Koppelpoort door Willem Koekkoek (1839-1895). Het hangt in rij met Cornelis Springer en Jan Weissenbruch, die hetzelfde stukje Amersfoort schilderden. Vanwege het 75-jarig bestaan van Dierenpark Amersfoort is één wand gewijd aan de dierenvoorstellingen van Marinus Adrianus Koekkoek II (1873-1944).


De familie Koekkoek langs de Zuiderzee

Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet besteedt aandacht aan familieleden van Koekkoek die rond de Zuiderzee hebben geschilderd. Johannes Hermanus Koekkoek (1778-1851) is de eerste in het geslacht Koekkoek die van schilderen zijn vak maakte. Zijn oeuvre omvat stadsgezichten aan het water en schepen op zee of aan de oever. Hij schilderde met de grootste precisie en hij was beroemd om zijn waarheidsgetrouwe weergave van scheepstypen. Johannes Hermanus gaf zijn talent door aan vier van zijn acht kinderen. Er zijn drie schilderijen van Hermanus Koekkoek sr. (1815-1882) te zien. Hij is de jongste zoon van Johannes Hermanus. Hij maakte een succesvolle carrière als schilder van zee-, strand- en riviergezichten. Met fijne penseelstreek en hetzelfde oog voor detail als zijn vader schilderde hij het dagelijkse leven van het vissersvolk op de schepen. Zijn zonen Hermanus jr., Willem, Jan H.B. en Barend Hendrik (H.B.) zetten de schilderstraditie voort. Zij werden allen opgeleid door hun vader.


Bomen over bomen

De boom staat centraal in de tentoonstelling van Museum STAAL. Op uiteenlopende wijze wordt de boom gepresenteerd. Als een boswandeling langs kunst, verhalen en materialen. Daarin voert het bomenpad uiteraard langs de prachtige 19de-eeuwse werken van B.C. Koekkoek, een van de beroemdste boslandschapsschilders van zijn tijd. In STAAL is zijn werk gecombineerd met hedendaagse kunstenaars, waaronder Stef Kreymborg en K Studio.


Museum B.C. Koekkoekhaus Kleve

Het B.C. Koekkoek-Huis, een museum in het voormalige woonpaleis van de Nederlandse romantische landschapschilder Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) doet mee aan de tentoonstellingenserie rondom Koekkoek door bruiklenen beschikbaar te stellen aan Museum Flehite. Het huis uit 1848 is vanwege een verbouwing niet te bezoeken. In Amersfoort logeren werken van verschillende telgen uit de Koekkoek-familie.  


Simonis & Buunk

Met momenteel 90 Koekkoeks in de collectie, en meer dan 600 reeds verkochte Koekkoeks, is de kunsthandel in Ede de grootste vertegenwoordiger van het oeuvre dat de schildersfamilie naliet. De drie kabinetten in de Galerie van de 19e Eeuw hangen vol met schilderijen en werken op papier van de familie Koekkoek. Kom kijken, kijken en misschien wel kopen. 


<hr/]