Zoek op kunstenaar
Sluit

HUGO CLAUS

De duizendpotige woelgeest

‘De duizendpotige woelgeest’, zo werd de dubbelkunstenaar Hugo Claus (1929-2008) door de jongere Vlaamse Pjeroo Roobjee genoemd. Claus (zo signeerde hij zijn beeldend werk) was als schilder-tekenaar net zo veelzijdig als de schrijver-dichter Hugo Claus. Dat laat de tentoonstelling zien die vanaf 14 mei 2022 gehouden wordt bij Simonis & Buunk in Ede. Met ruim honderd tekeningen, aquarellen, collages en gouaches wordt een representatief overzicht gegeven van zijn beeldend oeuvre. Biograaf Wim Hazeu heeft voor de begeleidende catalogus een stevig essay geschreven over de schilder Claus.

Hugo Claus was eerder tekenaar en schilder dan schrijver. Pas later werd het schrijven van gedichten, romans en toneelstukken belangrijker, maar het schilderen gaf hij nooit op. Met één uitzondering: in een periode dat hij als filmer op filmsets was, schilderde hij niet. Dat deden collega-schilders Paul de Lussanet en Luc Tuymans tijdens hun filmwerk ook niet. Wim Hazeu ziet in het essay dat hij voor de begeleidende catalogus heeft geschreven een overeenkomst tussen het literaire en beeldende oeuvre van Claus. In beide disciplines maakte hij graag gebruik van citaten en verwijzingen. Dat was bijvoorbeeld te zien op belangrijke tentoonstellingen als Evergreens en Imitaties. Ook staat de biograaf stil bij de manier van signeren van Claus, waaruit de chronologie van het werk van Claus, die zijn beeldend werk haast nooit dateerde, is te herleiden.

Hugo Claus | Untitled, inkt, waskrijt, gouache en fotocollage op papier, 28,0 x 34,7 cm, gesigneerd l.o. en voorzien van blindstempel

Hugo Claus

schilderij • voorheen te koop

Untitled

Hugo Claus | La mort de Socrate, inkt en gouache op litho, 47,3 x 56,0 cm, gesigneerd r.o. en voorzien van blindstempel

Hugo Claus

schilderij • voorheen te koop

La mort de Socrate

Hugo Claus | Le village et les arts, fotomechanische print, 15,1 x 20,5 cm

Hugo Claus

schilderij • voorheen te koop

Le village et les arts

Vanaf het moment dat Claus toetreedt tot Cobra, in april 1950, publiceert het magazine Cobra tekeningen van hem. In de spontante beeldtaal van zijn werk geeft hij gehoor aan de oproep van zijn Belgische vriend Christian Dotremont, die Cobra-leden opriep om de barrière te slechten tussen schilderkunst en poëzie. Al in 1956 kreeg Claus zijn eerste solotentoonstelling in galerie Taptoe in Brussel. Nadien volgden exposities in vele landen. Hij raakte bevriend en voelde verwantschap met kunstenaars als Pierre Alechinsky, Roger Raveel, Asger Jorn, Karel Appel, Corneille en Constant. Van die laatste drie zal ook werk op de tentoonstelling in Ede te zien zijn.

‘Als ik slim was geweest, was ik schilder gebleven. Ik was toen namelijk volwaardig lid van de Cobragroep, waaruit later onder meer Karel Appel en Corneille zijn opgestaan. Achteraf is gebleken dat zij meer hebben verdiend met schilderen dan ik met schrijven’. Claus was ervan overtuigd dat een dergelijk succes ook voor hem zou zijn weggelegd en dat hij het net zo goed als schilder had kunnen maken.

De tentoonstelling is gemaakt in nauwe samenwerking met de Maurice Verbaet Gallery in Knokke en in goede relatie met de erven Claus. Biograaf Wim Hazeu die voor de catalogus schreef, publiceerde eerder biografieën over onder andere M.C. Escher, Marten Toonder, de dubbelkunstenaar Lucebert en de schilder Lussanet. In 1992 maakte hij voor de NOS televisie de documentaire Hugo Claus en het drama.

www.wimhazeu.nl

Hugo Claus | Untitled, aquarel op papier, 18,0 x 15,0 cm, gesigneerd m.o.

Hugo Claus

aquarel • tekening • voorheen te koop

Untitled

Hugo Claus | Esmeralda, gemengde techniek op papier, 25,8 x 17,5 cm, gesigneerd r.o. met initialen en voorzien van blindstempel

Hugo Claus

aquarel • tekening • voorheen te koop

Esmeralda

Hugo Claus | Untitled, gouache op papier, 44,0 x 30,0 cm

Hugo Claus

aquarel • tekening • voorheen te koop

Untitled

Exclusieve editie

uitgegeven bij tentoonstelling Hugo Claus – de duizendpotige woelgeest

Luxe linnen cassette in een genummerde oplage van 100 exemplaren, voorzien van hardcover catalogus en piëzografie met blindstempel van Hugo Claus

Prijs: € 475,00

De piëzografie is vervaardigd naar dit originele werk van Hugo Claus, formaat 15,2 x 23,3 cm, uit 1953 in een oplage van 100 exemplaren. Genummerd in potlood en voorzien van blindstempel van Hugo Claus.