Zoek op kunstenaar
Sluit

Drievoudige ontdekking familie Koekkoek

Kas Buunk heeft de afgelopen weken drie schilderijen ontdekt van de familie Koekkoek, de grootste schildersfamilie ter wereld. Ursula Geisselbrecht, directeur van het B.C. Koekkoek-Haus in Kleef, noemt Kas ‘Een echte Sherlock Holmes’. 

Het gaat om werken van vader Hermanus Koekkoek en zijn zoons Willem en Jan H.B. Koekkoek. Vader Hermanus was een bekende zeeschilder, hij beleefde gedurende vijftig jaar een zeer succesvolle carrière. Met fijne penseelstreek en oog voor detail schilderde hij het dagelijkse leven van het vissersvolk op de schepen. De schilder vond inspiratie in de Zeeuwse wateren, rond de Zuiderzee en in het huidige IJsselmeer, dat toentertijd druk bevaren werd door beroepsschepen en daardoor een heel ander aanblik bood dan we nu kennen.

Hermanus leerde het schildersvak aan zijn zoons Hermanus jr., Jan H.B. en Willem. Willem was de enige van de schildersfamilie Koekkoek die zich specialiseerde in het Hollandse stadsgezicht, met Cornelis Springer als zijn grote voorbeeld. Jan H.B. was, van de vier zoons van Hermanus, de meest veelzijdige kunstenaar. Ook hij hanteerde de, inmiddels voor de Koekkoek-familie kenmerkend geworden, gedetailleerde uitwerking en fijne penseelstreek. Later maken de fijne, precieze uitwerking en nauwelijks te onderscheiden penseelstreek plaats voor een snellere, lossere schildertrant. Zijn onderwerpkeuze verandert ook en breidt zich in de jaren tachtig en negentig uit met visserstaferelen, strandgezichten met bommen, schelpenvissers en polderlandschappen.

Aanstaande zaterdag, bij de traditionele viering van Koningsdag in het B.C. Koekkoek-Haus, worden de werken gepresenteerd. Frank Buunk is sinds de jaren tachtig betrokken bij het Koekkoek-Haus en zit er al lang in het bestuur. Deze zomer gaan Frank en Kas de depots in om te helpen bij het digitaliseren en taxeren van de gehele collectie voor de verzekering. Kas Buunk is daarnaast ook voorzitter van de Koekkoek Documentatie Stichting, die het complete oeuvre van de familie in kaart wil brengen en zo vervalsingen de wereld uit helpen. Na de taxatie van de collectie van het Koekkoek-Haus wordt het tijd om dit met de wereld te delen, en wij zullen u uiteraard via deze blog op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit gebied!

In de media:

Hermanus Koekkoek | Langs een dorpje zeilende tjalk in een stevige bries, olieverf op paneel, 22,1 x 32,0 cm, gesigneerd r.m. op huisje

Hermanus Koekkoek

schilderij • te koop

Langs een dorpje zeilende tjalk in een stevige bries

Willem Koekkoek | Zonnig gezicht op de Zuiderkerk in Enkhuizen, olieverf op paneel, 19,1 x 25,6 cm, gesigneerd r.o. met initialen

Willem Koekkoek

schilderij • te koop

Zonnig gezicht op de Zuiderkerk in Enkhuizen