Zoek op kunstenaar
Sluit

agenda

voorbij

S&B ondersteunt Anish Giri

Anish Giri is voor zijn leeftijd ’s werelds sterkste schaker, hij overschreed recentelijk even de magische 2800 rating; in de geschiedenis gingen slechts acht schakers hem voor (Bobby Fischer kwam tot 2785).

Anish Giri stond even op de 4e en is thans weer de nr. 7 op de wereldranglijst.

Vanaf 2011 ondersteunt Simonis & Buunk hem.

Tata Steel Chess 2014

Anish Giri streed voor de Nachtwacht…

  • om zijn positie op wereldranglijst, te verbeteren;
  • om het hoogst in de grootmeesters hoofdgroep te eindigen; hij was ongeslagen en werd 2e van de 12 deelnemers uit de wereldtop;
  • om voor het 4de jaar te laten zien dat Simonis & Buunk ‘met hem meedenkt’ zowel op het zwart witte bord als op het zijn witte boord.

In 2011 werd in Ede oude kunst met het oude schaakspel vergeleken. Nu in 2014 doet het Rijksmuseum deze ‘strategische zet’.

‘Onder toezicht van de Nachtwacht’ duelleerden de 12 grootmeesters. En Rijksmuseum directeur Wim Pijbes looft de combinatie en vergelijkt schakers met kunstenaars: “Het heeft met verbeelding te maken, met denkkracht, strategie en ook een internationale taal zonder tekst.”

“Uit dit evenement blijkt dat niet alleen kunst maar ook het schaakspel het mysterie zoekt en uitdaagt, een mooie combinatie die in 2011 voor het eerst met antieke stukken plaatsvond, bij ons, in Ede.”

‘Bobby Fischer Huis’ schaakfeest

Anish Giri heeft zich op zondag 9 januari 2011 warm kunnen draaien voor het Tata Steel Chess Tournament. Hij speelde simultaan tegen de 33 sterkste schakers van Ede, Wageningen en Veenendaal met antieke en internationale schaakstukken. Zijn score: 31 winstpartijen en 2 remises. In de laatste partij dacht Anish Giri lange tijd na. Na 5,5 uur bezweek de schijnbare remisestelling van de minderjarigenschaakkampioen van Nederland Etienne Goudriaan (20 jaar). De twee Veenendaalse jongeren die elk remise haalden, Joost Offringa en Stefen Bekker, voelden het als een overwinning.

Ook internationaal schaakmeester Hans Böhm was van de partij. Hij speelde een wisselsimultaan in het Fischerhuis, voor het Schaakfeest omgedoopt tot ‘Bobby Fischer Huis’. Hans Böhm speelde met de meest exotische stukken van de schaakstukkenverzameling van Simonis & Buunk. Met de schaakset ‘Vrouwen versus Mannen’ in eva- en adamskostuum van de Russische kunstenaar Oleg Raikis was het soms even opletten. Vastgoedschaker Cor van Zadelhoff zat achter de mooiste set van de verzameling, een 19e-eeuws ivoren Staunton-spel. Van Zadelhoff was er zo mee in zijn nopjes dat hij ‘stenen verwisselde voor oud ivoor’. Hans Böhm schaakte in drie uur 30 partijen in een wisselsimultaan met vijf remises en 25 winstpartijen.

Burgemeester Cees van der Knaap zette in beide simultaans de toon met de openingszet. Ter afsluiting werden zes remisemakers als winnaars in het zonnetje gezet.

Hier vindt u enkele krantenartikelen die verschenen over het Schaakfeest:

Interview met Anish Giri Hermitage

Schaaksite

Euwe, Joris Leijten

Anish Giri voor de Nachtwacht

Anish Giri voor de Nachtwacht

Cees van der Knaap, Hans Böhm, Frank Buunk en Anish Giri op het Bobby Fischerhuis Schaakfeest, januari 2011.

Cees van der Knaap, Hans Böhm, Frank Buunk en Anish Giri op het Bobby Fischerhuis Schaakfeest, januari 2011.

Op 5 juli 2011 wint Giri het Nederlands kampioenschap. Ongeslagen en met voorsprong.

Op 5 juli 2011 wint Giri het Nederlands kampioenschap. Ongeslagen en met voorsprong.