Zoek op kunstenaar
Sluit
terug
Verheijen J.H.  | Jan Hendrik Verheijen, Gezicht op Utrecht met het Bartholomeusgasthuis en de Geertekerk, olieverf op paneel 34,5 x 41,3 cm, gesigneerd links van het midden

Jan Hendrik Verheijen

Gezicht op Utrecht met het Bartholomeusgasthuis en de Geertekerk
olieverf op paneel 34,5 x 41,3 cm, gesigneerd links van het midden

Dit ingelijste schilderij was voorheen te koop.

Ofschoon Jan Hendrik Verheijen ook kerkinterieurs en landschappen schilderde, is hij het bekendst geworden met zijn stadsgezichten. Aanvankelijk zou hij notaris worden maar op 21-jarige leeftijd koos hij voor het schildersvak en ging in de leer bij de Utrechtse rijtuigschilder Nicolaas Osti. Daar werd zijn talent ontdekt door de verzamelaar Jan Bleuland, die Verheijen ter oefening stadsgezichten van de 17e-eeuwers Jan van der Heyden en Gerrit Berckheyde liet kopiëren. Invloed van deze meesters klinkt door in de uitermate nauwkeurige wijze waarop Verheijen zijn stadsgezichten uitwerkte. Hij schilderde zowel topografische als (deels) gefantaseerde stadsbeelden.


Verheijen J.H.  | Fantasiegezicht op de Oudegracht en de Domkerk, Utrecht, olieverf op paneel 31,7 x 24,2 cm, gesigneerd l.o. Verheijen J.H.

Fantasiegezicht op de Oudegracht en de Domkerk, Utrecht, olieverf op paneel 31,7 x 24,2 cm, gesigneerd l.o.

Verheijen J.H.  | Hollands stadsgezicht met sluisje en bedrijvigheid op de kade, olieverf op paneel 35,3 x 42,0 cm, gesigneerd op de roeiboot Verheijen J.H.

Hollands stadsgezicht met sluisje en bedrijvigheid op de kade, olieverf op paneel 35,3 x 42,0 cm, gesigneerd op de roeiboot

Verheijen J.H.  | Zonnig stadsgezicht met kaartspelers op de voorgrond, olieverf op doek 66,9 x 79,6 cm, gesigneerd r.o. Verheijen J.H.

Zonnig stadsgezicht met kaartspelers op de voorgrond, olieverf op doek 66,9 x 79,6 cm, gesigneerd r.o.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak