Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jan van Tongeren kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Stilleven met boeken, kruik en vaas

Tongeren J. van | Jan van Tongeren, Stilleven met boeken, kruik en vaas, olieverf op doek 50,4 x 60,0 cm, gesigneerd rechtsboven en gedateerd 1942

Jan van Tongeren

Stilleven met boeken, kruik en vaas
olieverf op doek 50,4 x 60,0 cm, gesigneerd rechtsboven en gedateerd 1942

Dit schilderij was voorheen te koop.

Literatuur: Miriam Windhausen, 'Jan van Tongeren. Componist van kleurvlakken', Spanbroek 2009, pag. 33, afb. 5 (in kleur).
Tentoonstelling: Spanbroek, Scheringa Museum voor Realisme, 'Jan van Tongeren. Componist van kleurvlakken', 27 sept. 2009-10 jan. 2010.

Het werk van Jan van Tongeren wordt gerekend tot het nieuwe realisme, een stroming waartoe ook dat van Dick Ket en Raoul Hynckes behoort. Zijn ‘Stilleven met boeken en kruik' schilderde hij in 1942. Daarmee is het een vroeg werk, hetgeen ook op te maken valt uit de fijn afgewogen harmonie van bruintonen, grijzen en gebroken wit. Kenmerkend voor deze periode in het werk van de schilder is ook de realistische manier waarop hij de materialen weergeeft: het aardewerk van de potten, de perkamenten boekomslagen en het geweven kleed. De essentie van een dergelijk stilleven lag voor de schilder in de plaatsing van de voorwerpen ten opzichte van elkaar en de ruimten ertussen, waardoor de voorstelling in vlakken en vormen gedacht kon worden. Hij kon dan ook dagenlang bezig zijn met het schikken van de voorwerpen tot een afgewogen compositie. Na 1945 werden kleuren steeds belangrijker in zijn werk, ten koste van de realistische stofuitdrukking.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak