Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Heinrich Wilhelm Schweickhardt kunstwerk • schilderij • te koop Hollands riviergezicht met vissers

Heinrich Wilhelm Schweickhardt

Hollands riviergezicht met vissers
olieverf op paneel 30,8 x 42,2 cm, gesigneerd linksonder op hek

Dit schilderij is te koop.

Prijs: € 10.000

Dit kunstwerk bevindt zich momenteel niet in een van onze galeries!
Indien een schilderij of beeld zich elders bevindt is bezichtiging in onze zaak na afspraak veelal mogelijk. U kunt hiervoor contact opnemen met ons secretariaat.

Herkomst: veiling nalatenschap Henri Lacroix, Parijs, 18-23 maart 1901; part. bezit Duitsland.
Literatuur: vgl: Eric Jan Sluijter, 'Hendrik Willem Schweickhardt (1746-1797); een Haagse schilder in de tweede helft van de achttiende eeuw', 'Oud Holland' 89 (1975), pag. 172, afb. 40.

De uit Duitsland afkomstige schilder Heinrich Schweickhardt kwam omstreeks 1750 met zijn familie naar Den Haag. De grondbeginselen van het schildersvak leerde hij van Hieronymus Lapis. Aanvullend volgde hij lessen aan de tekenacademie van de Haagse Confrerie Pictura. In relatief korte tijd groeide Schweickhardt uit tot een belangrijk Haags schilder. Zijn oeuvre is breed, en omvat naast landschappen met vee en figuren, marines en riviergezichten ook behangselschilderingen en miniaturen. In 1787 verhuisde de kunstenaar naar Londen wegens toenemende politieke onrust in de Republiek. Hij gaf les aan zijn dochter Katharina Wilhelmina (1777-1830), die ook een getalenteerd dichteres was. Zij werd in 1797 de tweede vrouw van dichter Willem Bilderdijk die in 1795 een gastvrij onderdak had gevonden bij de familie.


Heinrich Wilhelm Schweickhardt | Herdersfamilie met kudde aan een rivieroever, olieverf op paneel, 33,5 x 47,2 cm, gesigneerd l.o. en gedateerd 1774

Heinrich Wilhelm Schweickhardt

schilderij • te koop

Herdersfamilie met kudde aan een rivieroever


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak