Zoek op kunstenaar
Sluit
terug
Schelfhout L.  | Lodewijk Schelfhout | Schilderijen te koop aangeboden | Stilleven met fruit, bloemen en fles, olieverf op doek 55,5 x 46,0 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1908
Schelfhout L.  | Lodewijk Schelfhout | Schilderijen te koop aangeboden | Stilleven met fruit, bloemen en fles, olieverf op doek 55,5 x 46,0 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1908

Lodewijk Schelfhout

Stilleven met fruit, bloemen en fles
olieverf op doek 55,5 x 46,0 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1908

Dit ingelijste schilderij is te koop.

Prijs: 20.000

 vraag / reactieLiteratuur: tent.cat. Kortenhoef, Stichting Kunst aan de Dijk, 'Lodewijk Schelfhout en tijdgenoten - De komst van het kubisme in Nederland', 2006, pag. 52, cat.nr. 4.
Tentoonstelling: Kortenhoef, Stichting Kunst aan de Dijk, 'Lodewijk Schelfhout en tijdgenoten - De komst van het kubisme in Nederland', 29 mei-10 juni 2006.

De schilder-graficus Lodewijk Schelfhout, kleinzoon van de landschapschilder Andreas Schelfhout, wordt beschouwd als de eerste Nederlandse kubist. Van 1903 tot 1913 woonde hij in Parijs waar hij in kringen van de vroege kubisten verkeerde en onder meer Henri le Fauconnier en Picasso leerde kennen. In 1921 maakte de schilder gedurende een vijf maanden durend verblijf op Corsica vele tekeningen en gravures. In zijn latere carrière veranderde Schelfhouts stijl onder invloed van zijn voorliefde voor de Renaissance en de Gotiek. Ook religie speelde een steeds grotere rol in zijn werk. Hij ontwikkelde een synthese van Gotiek, kubisme en constructivisme, een stijl die hij verder zou blijven hanteren. Van zijn vroege, puur kubistische schilderijen en aquarellen is weinig bewaard gebleven; hij verbrandde het merendeel ervan in 1924. Zijn grafisch werk is in de Tweede Wereldoorlog door echtgenote Albertine na het bombardement op de Euterpestraat in een bankkluis ondergebracht en aldus compleet en in alle drukstaten bewaard gebleven en nu te bewonderen in het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.


Schelfhout L.  | Gezicht op Bastia, Corsica, aquarel op papier 21,3 x 34,2 cm, gesigneerd r.o. en gedateerd 'Corse 1919' Schelfhout L.

Gezicht op Bastia, Corsica, aquarel op papier 21,3 x 34,2 cm, gesigneerd r.o. en gedateerd 'Corse 1919'


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak