Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Pieter Alardus Haaxman kunstwerk • schilderij • te koop Jonge vrouw op marmeren tuinbank in Hollands duinlandschap

Pieter Alardus Haaxman

Jonge vrouw op marmeren tuinbank in Hollands duinlandschap
olieverf op paneel 23,5 x 43,1 cm, gesigneerd linksonder

Dit schilderij is te koop.

Dit kunstwerk bevindt zich momenteel niet in een van onze galeries!
Indien een schilderij of beeld zich elders bevindt is bezichtiging in onze zaak na afspraak veelal mogelijk. U kunt hiervoor contact opnemen met ons secretariaat.

Herkomst: Alexander Gallery, New York, aldaar in 1981 gekocht door de vorige eigenaar (part. bezit Verenigde Staten).
Literatuur: Anneke Landheer-Roelants, 'De inspiratie van een witmarmeren bank', 'Van Stolkpark Koerier', juli 2021, pag 3 (met afb. in kleur).

De schilder, aquarellist en tekenmeester Pieter Alardus Haaxman kreeg een gedegen artistieke opleiding. Op 16-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de Delftse stadstekenschool, waar hij les kreeg van Cornelis van der Grient. Het schilderen leerde hij daarna van Cornelis Kruseman in Den Haag. In zijn uiterst verfijnde stijl en zorg voor een precieze stofuitdrukking is invloed van deze laatste leermeester duidelijk terug te vinden. Haaxman legde zich toe op historische taferelen en genre- en figuurvoorstellingen. Deze vielen in de smaak bij kenners en brachten een goede prijs op. Zo kon hij in 1840, toen hij trouwde met Anna Ilcken, een nicht van de vrouw van Edouard Manet, een statig pand betrekken aan de Oude Delft. Haaxman woonde en werkte zijn hele leven in Delft en nam daar actief deel aan het artistieke leven. De bank op dit schilderij vertoont gelijkenis met de Haagse Ver Huellbank, die in 1881 werd geplaatst bij de waterpartij in de Scheveningse Bosjes, ter nagedachtenis aan het Haagse gemeenteraadslid H.C.A. Ver Huell (1820-1881). Ver Huell was verantwoordelijk voor de aanleg van het bospark en waterpartij op het terrein van de Scheveningse Bosjes. De bank werd ontworpen en uitgevoerd door de Belgische beeldhouwer Eugène Lacomblé in een internationale, neo-classicistische stijl. In het werk van land- en tijdgenoot Lourens Alma Tadema, die in zijn genrevoorstellingen teruggaat op de klassieke oudheid, komen dergelijke marmeren banken veelvuldig voor.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak