Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Nicolaas Johannes Roosenboom en Eugène Verboekhoven kunstwerk • schilderij • voorheen te koop IJspret bij een koek-en-zopie (de stoffering met figuren is van de hand van Eugène Verboeckhoven)

Roosenboom / Verboeckhoven Nicolaas Johannes / Eugène  | N.J. / E. Roosenboom / Verboeckhoven, IJspret bij een koek-en-zopie (de stoffering met figuren is van de hand van Eugène Verboeckhoven), olieverf op doek 48,0 x 68,0 cm

Nicolaas Johannes Roosenboom en Eugène Verboekhoven

IJspret bij een koek-en-zopie (de stoffering met figuren is van de hand van Eugène Verboeckhoven)
olieverf op doek 48,0 x 68,0 cm

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: part. bezit Frankrijk.
Literatuur: Inge Bobbink e.a., ‘Wild van water: De kunst van genieten’, Zwolle 2016, afb. In kleur pag. 82/83.
Tentoonstelling: Enkhuizen, Zuiderzeemuseum, ‘Wild van water: De kunst van genieten’, 26 mei t/m 6 augustus 2016.

Nicolaas Roosenboom was een van de meest talentvolle leerlingen van de romantische landschapschilder Andreas Schelfhout, wat in zijn zomer- en wintergezichten duidelijk naar voren komt. De lage horizon, aandacht voor verhalende details en balans tussen voor- en achtergrond nam hij van zijn leermeester over. De goede verkoop van zijn schilderijen stelde hem in staat veel te reizen, o.a. door Duitsland, België, Schotland en Engeland. Bekend is dat hij samenwerkte met de Belgische kunstenaars Eugène Verboeckhoven en Henri Schaep. Het talent van laatstgenoemde schilder manifesteerde zich al op jonge leeftijd, te oordelen naar zijn vroege aanmelding bij de academie in Antwerpen: hij was pas twaalf jaar oud. Hij werd later van beroep militair maar bleef schilderen, voornamelijk marines.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak