Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Martinus Antonius Kuytenbrouwer II kunstwerk • aquarel • tekening • te koop Valkenjacht bij de rotsen van Cuvier Chatillon in het bos van Fontainebleau

Martinus Antonius Kuytenbrouwer II

Valkenjacht bij de rotsen van Cuvier Chatillon in het bos van Fontainebleau
bruine inkt, zwart krijt en aquarel op papier 24,6 x 34,0 cm, gesigneerd linksonder en gedateerd 1847
annotatie rechtsonder: 'Fontainebleau' en op etiket op opzetvel: 'Vue sur la platte forme des rochers Cuvier Chatilon - Environs de Fontainebleau'. Op opzetvel voorzien van zegel Eigendom Koningin Emma, Appt. 53B, nr. 34 en op passe-partout van zegel Eigendom Prinses Juliana.

Dit werk op papier is te koop.

Prijs: € 3.800

Herkomst: coll. koning Willem III; coll. koningin Emma (1858-1934), Paleis Soestdijk, Appt. 53B, inv.nr. 34, daarna door vererving in bezit gekomen van koningin Juliana; nalatenschap H.K.H. Prinses Juliana (1909-2004), Koningin der Nederlanden van 1948 tot 1980.
Literatuur: Ellen Fleurbaay, Mieke van der Wal, 'Koning Willem III en Arti. Een kunstenaarsvereniging en haar beschermheer in de 19e eeuw', Amsterdam 1984, afb. pag. 29; Maite van Dijk, 'In het voetspoor van de kunstenaar', 'Kunstschrift', 5(2017), pag. 16, afb. 17 (in kleur).
Tentoonstelling: Den Haag, De Mesdag Collectie, 'Nederlanders in Barbizon', 27 oktober 2017-7 januari 2018.

Na les gehad te hebben van zijn vader, schilder van landschappen met vee, trok de talentvolle Martinus Kuytenbrouwer naar Parijs om te studeren bij Eugène Isabey. Hij werd hiertoe in staat gesteld door een studiebeurs van koning Willem III. De schilder reisde onder andere naar Fontainebleau, waarmee hij een van de eerste schilders was die in deze omgeving werkte. De hier getoonde aquarel hing op de tekeningententoonstelling die in 1860 door Arti et Amicitiae in Amsterdam werd georganiseerd. Koning Willem III, beschermheer van Arti, bezocht de expositie samen met de kroonprins en kocht in totaal 26 'tekeningen', waaronder dit Gezicht in het bos van Fontainebleau.


Martinus Antonius Kuytenbrouwer II | Gezicht in het bos van Fontainebleau, bruine inkt, zwart krijt en aquarel op papier, 24,6 x 34,0 cm, gesigneerd r.o.

Martinus Antonius Kuytenbrouwer II

aquarel • tekening • te koop

Gezicht in het bos van Fontainebleau


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak