Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Hendrik Werkman kunstwerk • schilderij • te koop Gebed om vrede

Werkman H.N. | Hendrik Nicolaas Werkman | te koop aangeboden | Gebed om vrede, sjabloondruk op papier 29,2 x 22,0 cm, gedateerd Mei 1943

Hendrik Werkman

Gebed om vrede
sjabloondruk op papier 29,2 x 22,0 cm, gedateerd Mei 1943

prijsklasse: tot € 2.500

Dit kunstwerk bevindt zich momenteel niet in een van onze galeries!
Indien een schilderij of beeld zich elders bevindt is bezichtiging in onze zaak na afspraak veelal mogelijk. U kunt hiervoor contact opnemen met ons secretariaat.

 vraag / reactie
  Tags:

  #Hendrik Werkman #Groninger Ploeg #Hollands expressionisme #expressionisme 
  Literatuur: J. Martinet, 'Hot printing', Amsterdam 1963, pag. 170, nr. 43-g6a, pag. 180; Dieuwertje Dekkers e.a., 'H.N. Werkman. Het complete oeuvre', Rotterdam 2008, na pag. 479, cat.nr. BS-27 (met afb. in kleur van een ander exemplaar).

  Als vernieuwend typograaf neemt de Groningse schilder/drukker Hendrik Werkman een bijzondere plaats in in de Hollandse grafische kunst. Hij begon zijn drukkerij in 1909 en kwam in 1918 in contact met de kunstenaars van de Groninger Ploeg toen hem werd gevraagd om de statuten van de vereniging te drukken. In 1919 sloot hij zich bij hen aan, drukte de eerste Ploeg-catalogus en ontwierp nog vele andere publicaties. Zijn schilderijen onderscheiden zich van die van de andere Ploegleden doordat hij de natuur niet direct, maar vanuit zijn verbeelding weergaf. Na 1923 wijdde hij zich aan experimentele typografische composities op papier, die hij 'druksels' noemde en die getuigen van een grote originaliteit in zijn gebruik van het traditionele drukkersgereedschap.


  Het hele jaar open

  Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak