Zoek op kunstenaar
Sluit

Geen golfje golft hetzelfde

Toen de Nederlandse zeeschilder Abraham Hulk (1813-1897) in 1833 per tweemaster de Atlantische oceaan overstak om in Amerika zijn geluk te beproeven, schreef hij over de hevige stormen: ‘O hoezeer gevoeld de mensch dan zijn nietigheid. Hij die een poos te voren spot met alles wat maar naar Godsdienst zweemt, veranderd in zulke oogenblikken geheel en al, daar een golfslag al genoeg is om hem in de diepte te begraven en alzoo voor God regterstoel te brengen.’ Deze tekst uit zijn dagboek is typerend voor de Romantiek, een periode in de kunst en literatuur die wordt gekenmerkt door een groot ontzag voor de indrukwekkende natuur en de nietigheid van de mens. Werk van schilders uit de Romantiek behoort van oudsher tot de kerncollectie van onze kunsthandel.

De romantische schilders legden de nadruk op hun eigen, individuele gevoelens en ervaringen. De ene schilder vond inspiratie in het groen van de natuur en de andere bij of op het water. Abraham Hulk bijvoorbeeld wist in zijn marinestukken altijd een bepaalde sfeer op te roepen. Soms schilderde hij schepen in een vliegende storm of op woelig water, maar hij kon ook als geen ander een vredig zeegezicht weergeven met kabbelt water.

Schepen voor anker bij zonsondergang straalt een rust uit. In het schemerlicht van de avond zien we de boten en schepen rustig dobberen, uitrustend van een lange dag varen. Hulk heeft doorgaans een vrij gladde manier van schilderen. Net als vele romantische schilders liet hij zich inspireren door de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Voor hem zullen de zeestukken van Willem van de Velde en Ludolf Backhuysen als voorbeeld hebben gediend. Oorspronkelijk werd Hulk opgeleid als portretschilder, maar later is hij vooral bekend geworden door zijn zeestukken. In 1833, direct na zijn leertijd bij de kunstenaar J.A. Daiwaille, maakte hij de oversteek naar Amerika waar hij vooral portretten schilderde. Deze reis is ongetwijfeld van invloed geweest op zijn keuze om zeeschilder te worden: toen hij in 1834 in Amsterdam terugkeerde schilderde hij vrijwel alleen nog maar marines.

Abraham Hulk | Schepen voor de kust bij stormachtig weer, olieverf op doek, 61,7 x 93,0 cm, gesigneerd r.o.

Abraham Hulk

schilderij • te koop

Schepen voor de kust bij stormachtig weer