Bezoekadres:

Simonis & Buunk Kunsthandel
Notaris Fischerstraat 19, 27en 30 (postadres nr. 30)
6711 BD EDE
tel.: 0318-652888
fax.: 0318-611130
E-mail: info@simonis-buunk.nl
Internet: www.simonis-buunk.nl

Openingstijden: elke dag van 11.00 - 17.00 uur, behalve maandagen
Persinformatie: Emilie Snellen: emilie@simonis-buunk.nl

Afbeeldingen

Afb. 1. Cornelis Kuipers, Bloemen en viskom op een marmeren tafel , olie op paneel 87 x 70 cm, gesigneerd en gedateerd 1777. Part.coll., voorheen coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede.
Antonie Louis 'Anton L.' Koster
Terneuzen 1859-1937 Haarlem
De tulpenkwekerij 'Leeuwenstein' in Hillegom, olie op doek 60 x 73,2 cm., gesigneerd r.o.
1115578/Coll.III cv

 

 

Tentoonstelling ‘Vlag en wimpel’ in Ede over de kunstverzamelingen van de Oranjevorsten

EDE – Vorsten verzamelen al eeuwenlang kunst. En omringen zich ermee in hun winter- en zomerpaleizen. Zo ook onze Nederlandse koningen en koninginnen. Simonis & Buunk in Ede opent op 31 januari 2012 ‘Vlag en wimpel’, een tentoonstelling met werk van en door Oranjes.

Vanaf Koning Willem I tot onze huidige vorstin Koningin Beatrix heeft het koninklijk huis een rijke kunstcollectie opgebouwd. Willem I, II en Willem III traden op als mecenas en stimuleerden de kunsten door aankopen en opdrachten. Zo ook koningin Emma en koningin Wilhelmina. Van de laatste is bekend dat ze zelf ook de schilderkunst beoefende.

Op de expositie in Ede is onder andere het imposante schilderij Een logger bij ruw weer van J.H. van Mastenbroek te zien, een geschenk van de Reedersvereeniging Scheveningen voor het huwelijk van prinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld in 1937. Topstukken zijn ook een aquarel van H.W. Mesdag en het schilderij Bollenvelden in Kennemerland van A.L. Koster. Zoals veel ander werk op de tentoonstelling is deze laatste voorzien van een stempel, brandmerk en zegel waaruit blijkt dat het eigendom was van koningin Emma en hing op Paleis Soestdijk. Ook worden tal van aquarellen uit de Romantische en Haagse School getoond, aangevuld met bruiklenen uit koninklijke collecties en met werk van koningin Wilhelmina, prinses Juliana, prins Bernhard en koningin Beatrix.

De schijnwerpers zijn wel vaker op koninklijke kunst gericht, maar zelden werd ingegaan op de specifieke smaak van de verschillende Oranjevorsten. Het merendeel van het tentoongestelde werk is te koop, zodat de schilderijen en aquarellen uiteindelijk een weg zullen vinden van paleis naar huiskamer.

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op de verjaardag van koningin Beatrix, 31 januari 2012, en loopt tot en met zaterdag 25 februari 2012. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag, 11-17 uur.